1

 

На жаль, воєнний час накладає свої обмеження на можливість одержання повноцінного навчання студентами. Особливо важко вивчати у дистанційному форматі таку експериментальну дисципліну, як хімія. У цьому випадку все дуже і дуже складно, оскільки закріплення теоретичних знань найкраще досягається шляхом виконання експерименту! Звичайно, в Інтернеті присутня безліч відео різноманітних хімічних дослідів. Але, як кажуть – краще один раз спробувати самому, ніж тисячу разів почути або побачити. Значну кількість яскравих хімічних дослідів, які можуть допомогти засвоїти певні хімічні поняття, можна провести в домашніх умовах, використовуючи речовини, які продаються у звичайному продуктовому магазині. До таких дослідів належить приготування «розчину-смугастику», який дозволяє наочно продемонструвати процес дифузії у рідких системах.

Дифузія – процес вирівнювання концентрації розчиненої речовини у розчині під дією градієнту (різниці) її концентрації. Вирівнювання концентрації відбувається з певною кінцевою швидкістю. Для підтвердження того, що цей процес не є миттєвим, корисним буде проведення досліду з отримання смугастого розчину.

«Рецепт» досліду такий: готуємо чотири розчини: 1) 50 мл гарячої води; 2) 50 мл гарячої води + 2 столові ложки цукру; 3) 50 мл гарячої води + 3 столові ложки цукру; 4) 50 мл гарячої води + 4 столові ложки цукру. Кожен розчин забарвлюємо за допомогою різнокольорових харчових барвників. Після охолодження обережно наливаємо розчини один на одний так, щоб не допустити їх перемішування. Наливати у склянку розчини треба послідовно, починаючи від номера 4 і йдучи до номера 1. За акуратного проведення досліду одержимо «розчин-смугастик» у вигляді рідкої системи, яка складається з шарів різного кольору. Звичайно, довгий час такий розчин зберігатися не може, оскільки дифузія цукру у водному середовищі врешті-решт призведе до змішування забарвлених шарів.

Такий експеримент успішно виконали вдома студентки групи ХІіТк 2022-1 Владико Олександра і Головко Анна.

Сподіваємося, що яскравий результат допоможе краще засвоїти поняття дифузійного переміщення.

Ну, а від мене запитання  дівчатам: "А завдяки чому забарвлені шари цукрових розчинів не перемішуються під час зливання?"

 

 Олексій ПИЛИПЕНКО

 

 

1sm  

 

2sm  

 

2sm

 

2


1sm  

 

2sm

 

Саме хіміки дійсно розуміють світ

Лайнус Полінг,

дворазовий лауреат Нобелівської премії

Embl

Embl

Сертифікат про акредитацію ОП бакалаври

Сертифікат про акредитацію ОП PhD

Сертифікат про акредитацію ОП магістри

На сайті 171 гість та 0 користувачів