На жаль, воєнний час накладає свої обмеження на можливість одержання повноцінного навчання студентами. Особливо важко вивчати у дистанційному форматі таку експериментальну дисципліну, як хімія. У цьому випадку все дуже і дуже складно, оскільки закріплення теоретичних знань найкраще досягається шляхом виконання експерименту! Звичайно, в Інтернеті присутня безліч відео різноманітних хімічних дослідів. Але, як кажуть – краще один раз спробувати самому, ніж тисячу разів почути або побачити. Значну кількість яскравих хімічних дослідів, які можуть допомогти засвоїти певні хімічні поняття, можна провести в домашніх умовах, використовуючи речовини, які продаються у звичайному продуктовому магазині. До таких дослідів належить приготування «розчину-смугастику», який дозволяє наочно продемонструвати процес дифузії у рідких системах.
Дифузія – процес вирівнювання концентрації розчиненої речовини у розчині під дією градієнту (різниці) її концентрації. Вирівнювання концентрації відбувається з певною кінцевою швидкістю. Для підтвердження того, що цей процес не є миттєвим, корисним буде проведення досліду з отримання смугастого розчину.
«Рецепт» досліду такий: готуємо чотири розчини: 1) 50 мл гарячої води; 2) 50 мл гарячої води + 2 столові ложки цукру; 3) 50 мл гарячої води + 3 столові ложки цукру; 4) 50 мл гарячої води + 4 столові ложки цукру. Кожен розчин забарвлюємо за допомогою різнокольорових харчових барвників. Після охолодження обережно наливаємо розчини один на одний так, щоб не допустити їх перемішування. Наливати у склянку розчини треба послідовно, починаючи від номера 4 і йдучи до номера 1. За акуратного проведення досліду одержимо «розчин-смугастик» у вигляді рідкої системи, яка складається з шарів різного кольору. Звичайно, довгий час такий розчин зберігатися не може, оскільки дифузія цукру у водному середовищі врешті-решт призведе до змішування забарвлених шарів.
Такий експеримент успішно виконали вдома студентки групи ХІіТк 2022-1 Владико Олександра і Головко Анна.
Сподіваємося, що яскравий результат допоможе краще засвоїти поняття дифузійного переміщення.
Ну, а від мене запитання дівчатам: "А завдяки чому забарвлені шари цукрових розчинів не перемішуються під час зливання?"
Олексій ПИЛИПЕНКО
![]() |
|
![]() |
|
![]() |