3

Розповідь про харчові кислоти почнемо з тієї сполуки, що міститься не лише у плодах, але й у деяких комахах. Мабуть ви здогадалися, що цією кислотою є мурашина.

FormicAcid

 

Так, біль та печіння після укусу мурахи – це наслідок дії саме цієї кислоти. Що ж це за кислота та які її властивості?

Мурашина кислота, яка також називається форміатною або метановою, має формулу Н-СОOH. Таким чином, це – найпростіша карбонова кислота. Це безбарвна рідина з різким запахом, що кипить за 101 оС. Відкрив її у 1670 році англійський ботанік і зоолог Джон Рей під час перегонки з водяною парою рудих лісових мурах. Він одержав водний розчин нової хімічної сполуки і дав її латинську назву аcidum formicum. Мурашина кислота – єдина із карбонових кислот, у молекулі якої міститься альдегідна група –СНО. Тому вона, як і альдегіди, окиснюється KMnO4, реактивом Толленса (Ag+) і дає реакцію «срібного дзеркала». Під час нагрівання з концентрованою H2SO4 мурашина кислота розкладається на CO2 і H2O. У природі форміатна кислота виявлена у бджолах, кропиві, хвої.

4

А де ж використовується ця сполука? Виявляється, що має вона величезну кількість різноманітних застосувань. Головним чином мурашину кислоту використовують як консервуючий і антибактеріальний агент. Вона уповільнює процеси гниття і розпаду, тому застосовується як засіб боротьби з паразитами. У харчовій промисловості кислота відома як харчова добавка Е236, що виконує роль консерванту. В овочевих і грибних консервах сполука уповільнює розвиток бактерій і цвілі та подовжує термін придатності продуктів. Цю добавку можна зустріти в складі маринадів для риби, її використовують у виробництві напоїв, особливо під час консервації натуральних соків. Застосовують її й для обробки дерев’яних бочок для пива і вина. Добавку E236 іноді можна зустріти в кондитерських виробах; у медицині вона входить до складу найрізноманітніших медикаментів та виконує функцію знеболювального та антисептика, використовується для приготування розчинів пермурашиної кислоти («первомур» або рецептура «С-4» це суміш перекису водню і мурашиної кислоти). Первомур використовують у хірургії як передопераційний антисептичний засіб; у косметології — для лікування прищів і вугрової висипки, видалення волосся. Сильні очищувальні властивості сполуки приносять користь навіть за важких формах акне. Мурашина кислота ефективна проти комарів, мошок і кліщів. Розігріваючі властивості кислоти використовують для отримання гарної засмаги; у сільському господарстві вона – один із найефективніших консервантів, який дозволяє довго зберігати силос. Кислота добре просочує корми, запобігає розвитку патогенної мікрофлори і дозволяє зберегти користь рослинної сировини на всю зиму. Речовиною у вигляді 85 % розчину обробляють зелену масу під час подрібнення і завантаження на транспортні засоби. Окрім цього, кислоту використовують у бджільництві для боротьби з кліщами, які можуть знищити цілі сім’ї бджіл; у побуті вона добре видаляє іржу, патину і вапно, розчиняє кальцієві відкладення і цемент. Речовину включають до складу антиожеледних реагентів; шкіра в результаті обробки нею пом’якшується та стає більш еластичною. У процесах фарбування тканин вона допомагає досягти рівномірності забарвлення; у хімічний промисловості – це гарний розчинник. Мурашина кислота швидко розкладається у навколишньому середовищі і є екологічно безпечною сполукою. 

Ну, а на кінець трішки про її одержання. Вперше синтезував мурашину кислоту з синильної кислоти французький хімік Жозеф Луї Гей-Люссак, а в 1855 році інший французький хімік, П’єр Ежен Марселен Бертло, розробив спосіб синтез мурашиної кислоти з метилового спирту і монооксиду карбону. Схожий метод синтезу використовується й сьогодні.

 

ДАЛІ БУДЕ............

 

Тетяна ПАНАЙОТОВА, Олексій ПИЛИПЕНКО

 

 

 

 


1sm  

 

2sm

 

Саме хіміки дійсно розуміють світ

Лайнус Полінг,

дворазовий лауреат Нобелівської премії

Embl

Embl

Сертифікат про акредитацію ОП бакалаври

Сертифікат про акредитацію ОП PhD

Сертифікат про акредитацію ОП магістри

На сайті 19 гостей та 0 користувачів