5

Заголовок даної публікації обраний невипадково. Чому? Та тому, що без перебільшення можна сказати, що саме хімікам-матеріалознавцям належить честь розробки майже всіх матеріалів, якими користується сучасне суспільство. А як же робота інших фахівців у цій області, – спитаєте ви, – невже їхня робота нічого не варта? Звичайно варта й не будемо знецінювати внесок цих спеціалістів, але не забуваймо і про те, що будь-який матеріал – це або окрема речовина або їх суміш чи композиція. І як ви вже здогадалися речовини-цеглинки для матеріалознавців готують саме хіміки. А без структурних елементів-цеглинок, вибачте, нічого не збудуєш, які б геніальні ідеї не завітали у вашу буйну голову. Завдяки зусиллям хіміків здобутки сучасного матеріалознавства багато в чому перевершують сподівання фантастів, уява яких не мала змоги побачити те різноманіття матеріалів, які зараз маємо у своєму розпорядженні.

1

 

 3

Значну кількість процесів і речовин, за допомогою яких отримують нові матеріали, ми можемо спостерігати у щоденному житті. Можемо, але часто не бачимо їх…Чому? Іноді нам не вистачає знань, а іноді гору бере лінь, яка гальмує наше мислення й не дозволяє зазирнути в суть речей. Але ми не повинні забувати, що видатні уми минулого чимало часу витрачали на дослідження самих звичайних речей, наприклад, будови сніжинок, течії води, політу повітряного змія або навіть крутіння дзиґи. Та до яких же важливих відкриттів врешті-решт привели ці спостереження! 

Тож 25 та 26 березня представники кафедри прийняли учать у заходах з популяризації наукових знань серед школярів, організованих Університетом у метро-школах за підтримки Департаменту освіти Харківської міської ради. Заходи відвідали близько 400 учнів з 24 навчальних закладів.

Досліди, запропоновані увазі молоді, підібрали так, що для їх проведення достатнім є використання загальнодоступних речовин-учасників. Не зважаючи на деяку банальність та звичність за наявності розуміння хімії та певних навичок навіть прості речовини здатні продемонструвати свої чудесні властивості. Зокрема, увазі присутніх були представлені досліди з отримання фруктової електрики, наочне моделювання автоколивальних процесів в живих системах, оптичні ілюзії оксидних плівок, принципи отримання страв молекулярної кухні. 

Учасниками-організаторами заходу від кафедри хімії та інтегрованих технологій стали Діна Бражник, Інна Зайцева, Ірина Копач, Вікторія Миціна, Олексій Пилипенко, Анна Скрипинець, Олена Сьомкіна та студентка групиХІіТк 2022-1 Анна Головко.

 

Олексій ПИЛИПЕНКО

 

 2

 

4 4

 

4 4

 

4 4

 

4 4

 

4 4

 


1sm  

 

2sm

 

Саме хіміки дійсно розуміють світ

Лайнус Полінг,

дворазовий лауреат Нобелівської премії

Embl

Сертифікат про акредитацію ОП бакалаври

Сертифікат про акредитацію ОП PhD

Сертифікат про акредитацію ОП магістри

На сайті 1379 гостей та 0 користувачів