Всеукраїнський конкурс «Eкo-Техно Україна», що є національним етапом Міжнародної науково-технічної виставки Regeneron ISEF-2025, і який відбувався протягом 25–28 лютого у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України в місті Києві, став тим заходом, який у черговий раз продемонстрував непересічні можливості з організації хімічного експерименту викладачів нашої кафедри. Авжеж, ну й дивина, – можливо скажете ви, – хімічний експеримент це ж досить просто і його можна показати, використовуючи набір речовин, який купить будь-хто у господарчому відділі будь-якого магазину! Так-то воно так, але трішечки не так. Спробуйте самі і я впевнений, що далеко не всі досліди, докладно описані у книжках або відеороликах, вдасться успішно повторити з першої спроби. Сумний досвід викладання дозволив зробити висновок, що далеко й не у кожному навчальному закладі на уроках або заняттях з хімії влаштовують демонстрації для молоді. Які причини? Та різні, але найголовнішим чинником вдало поставленого досліду є тверде бажання це робити. І ось саме цього з лишком вистачає співробітникам кафедри хімії та інтегрованих технологій. Тому, коли про київський захід стало відомо в Університеті, колектив зібрався, подумав і прийняв рішення – будемо їхати. Адже спілкування з обдарованою молоддю – це одна з найвищих нагород педагогічної діяльності, яка дозволяє зрозуміти цінність власної професії.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Отже, подумали, склали план, зібрали коробки та торби з хімічним реквізитом і ось вже й Київ. Звичайно, писати легко, адже були й переживання щодо того, щоб вантаж доїхав неушкодженим, і жорсткий часовий цейтнот між часом приїзду та запланованим початком показу хімічного калейдоскопу, але у підсумку можна сказати, що хімічна частина заходу була прийнята учнями просто «на ура». А як і не прийняти, якщо з пакетів та коробок на столах з’явився справжній хімічний парк розваг? Це й хімічний світлофор, і розчин-перевертень, й індикатор з червоноголової капусти, й електричні чудеса, одержані без псування овочів та фруктів, й сферифікація, яка є основою молекулярної кухні, й використання фарб для інкрустації насіння, а також цілий набор матеріалів, які допомагають людини подолати наслідки важких хвороб. Без зайвої гордості можемо сказати, що наш Університет став єдиним українським вузом, який наважився прийняти виклик від найприскіпливішого партнера – юних учасників конкурсу. Ну, а тими, хто прийняв виклик, виявилися Оксана Саввова, Олена Бабіч, Інна Зайцева й Анна Скрипинець.
Олексій ПИЛИПЕНКО
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |